Thursday 29 March 2012

Tip Memasak Cegah Hepatitis A

Hepatitis A dilihat sebagai salah satu penyakit yang semakin menular dalam kalangan kanak-kanak. Penyakit ini boleh dicegah dengan mudah dan salah satu pencegahan yang boleh dilakukan ialah dengan memasak makanan dengan baik.


Berikut ialah tip penting yang boleh dijadikan panduan oleh kaum ibu atau penjaga untuk dipratikkan ketika penyediaan makanan.



  1.  Menjaga kebersihan dengan mencuci tangan sebelum masak dan setelah keluar dari tandas.
  2. Cuci dengan bersih peralatan memasak seperti kuali, periuk dan sebagainya. Tidak ketinggalan mangkuk, sudu, gelas dan lain-lain.
  3. Pastikan bebas dari binatang seperti serangga di peralatan memasak mahupun peralatan makanan.
  4. Masak makanan hingga matang (masak) terutamanya, daging, ikan, ayam, telur dan makanan laut.
  5. Bagi makanan berkuah seperti sup, rebus sehingga sekurang-kurangnya 70 darjah celcius. Untuk daging dan ayam, pastikan tidak lagi berwarna merah pucat serta panaskan makanan yang sudah masak dengan betul.
  6. Simpan makanan dalam suhu yang betul. Elakkan simpan makanan yang sudah dimasak di dalam suhu bulik dalam tempoh yang lama.
  7. Masukkan makanan ke dalam peti sejuk dan panaskan dengan betul (pada 60 darjah celcius) sebelum dimakan.
  8. Gunakan air bersih dan pilih bahan makanan yang baik, segar untuk mencuci dan memasak.

 *Sekadar Hiasan*

Sekian, Yana harap tip yang Yana kongsi bersama semua berupaya membantu mencegah Hepatitis A terutamanya dalam kalangan kanak-kanak. Mencegah lebih Baik dari mengubati..KBYE..! 

No comments: