Berikut ialah tip penting yang boleh dijadikan panduan oleh kaum ibu atau penjaga untuk dipratikkan ketika penyediaan makanan.
- Menjaga kebersihan dengan mencuci tangan sebelum masak dan setelah keluar dari tandas.
- Cuci dengan bersih peralatan memasak seperti kuali, periuk dan sebagainya. Tidak ketinggalan mangkuk, sudu, gelas dan lain-lain.
- Pastikan bebas dari binatang seperti serangga di peralatan memasak mahupun peralatan makanan.
- Masak makanan hingga matang (masak) terutamanya, daging, ikan, ayam, telur dan makanan laut.
- Bagi makanan berkuah seperti sup, rebus sehingga sekurang-kurangnya 70 darjah celcius. Untuk daging dan ayam, pastikan tidak lagi berwarna merah pucat serta panaskan makanan yang sudah masak dengan betul.
- Simpan makanan dalam suhu yang betul. Elakkan simpan makanan yang sudah dimasak di dalam suhu bulik dalam tempoh yang lama.
- Masukkan makanan ke dalam peti sejuk dan panaskan dengan betul (pada 60 darjah celcius) sebelum dimakan.
- Gunakan air bersih dan pilih bahan makanan yang baik, segar untuk mencuci dan memasak.
![]() |
*Sekadar Hiasan* |
Sekian, Yana harap tip yang Yana kongsi bersama semua berupaya membantu mencegah Hepatitis A terutamanya dalam kalangan kanak-kanak. Mencegah lebih Baik dari mengubati..KBYE..!
No comments:
Post a Comment